thewrightwear: Ilse De Smedt

"Will I wear it 30 times?"

Ontdek de sequel van The Wright. Shirt: tijd voor #thewrightwear!

Klimaatactiviste Livia Firth bedacht de #30wearschallenge.
Een engagement om nieuwe kledij minstens 30 keer te dragen. 

Is dat wel doenbaar? Wij gaan de uitdaging aan.

De Wright. Shirt zal de komende maanden minstens 30 keer gedragen worden. Volg #thewrightwear en laat je inspireren door onze ambassadeurs.

We ontmoeten Ilse De Smedt op een regenachtige maandag. Ze wordt geflankeerd door haar hond, Mellow, die vanuit de deuropening even buiten snuffelt maar zich snel bedenkt wanneer de druppels op zijn neus vallen. 

Ilse leidt een contentagency in Gent, Com&Co, al meer dan 20 jaar. Ze is steeds op zoek naar goede verhalen en waardevolle inhoud. Voor #thewrightwear zal ze ons witte hemd een heel najaar zo intensief mogelijk dragen. Geïnspireerd door de #30wearschallenge van Livia Firth ontdekken we samen of het haalbaar is om een nieuw stuk minstens 30 keer te dragen. Dat is immers de voorwaarde om van een verantwoorde aankoop te spreken. 

"Ik denk al langer na over die 30 keer. Het valt me op dat ik daardoor echt een kritische shopper geworden ben: 30 keer is best veel hé.

Ik hou van shoppen, naar een winkel gaan en de stoffen betasten. Shoppen is een beleving. Die mis je bij online kopen. Dat voelt snel aan als werken, een efficiënte actie. Ik laat me niet meeslepen en ben behoedzaam voor grillen of impulsieve aankopen. Daarom kies ik meestal voor effen stuks."

"Een wit hemd is als een wit blad: het past voor elke gelegenheid én voor alle types. Je ziet er deftig uit voor mensen die daar belang aan hechten, maar je oogt evengoed sportief. Met een wit hemd zit je altijd goed."

"Een hemd moet niet smetteloos zijn, het mag er gedragen uitzien. Of ik er nu spaghetti mee zou eten, is een andere vraag. (lacht) Blijvende vlekken op kledij vind ik moeilijk, al heb ik mij voorgenomen om geen enkel kledingstuk nog te sparen. Iets niet dragen uit angst om het vuil te maken, is echt zonde."

'Wright' is oud-Engels voor 'ambachtsman'. Wat betekent ambacht voor jou?
 "Ik denk meteen aan iets maken, dat kan van servies zijn tot een kunstwerk. Wanneer tijd en energie overgaan in iets echts, iets tastbaars. Dat vind ik heel bijzonder, ik ben altijd een beetje jaloers op mensen die iets ambachtelijks kunnen maken."

Wat is jou favoriete woord met een W?
"Waarachtigheid. Voor mij is het puurder dan 'authentiek zijn', inmiddels een populaire marketingterm die zijn waarde helemaal verloren is. De vraag naar authentiek willen zijn, duidt op het feit dat het er niet is. Waarachtig zijn, is werkelijk zo zijn. Niet het waarmaken, maar waar zijn." 

Sofie Wielandts